...

Mr Digital Nomad

Blog / Latest News

Panduan Bisnes Urus Homestay Gaya Jutawan

Bisnes Homestay shahrulikhwan.com - cover1-min

Perhatian kepada pemilik-pemilik homestay dan bakal pemilik homestay!

Panduan Bisnes Urus Homestay
shahrulikhwan.com - cover1-min
Panduan Bisnes Urus Homestay

Panduan Bisnes Urus Homestay

Panduan Bisnes Urus Homestay. Mari Saya Tunjukkan Kepada Anda, Bagaimana Saya Menguruskan Homestay Hingga Menjadi Rebutan Ramai Pelawat Untuk Menempah…Bukan Sehari atau Dua hari.. Tetapi Berhari-hari!

Berita Baiknya! Anda Juga Boleh TIRU Cara Saya Ini Dan Rasai Sendiri Nikmat TEMPAHAN MASUK BERTUBI-TUBI ke Homestay Anda!

Adakah anda merancang untuk menjadikan rumah anda yang kosong sebagai sebuah homestay?

Atau..

Adakah anda sudah mempunyai homestay, tetapi, tempahan yang diterima .. lebih banyak daripada cengkerik yang berbunyi “krik ! krik!”.. berbanding orang yang sebenar?

Atau…

Anda sudah ada homestay dan sudah ada yang menempah dan tinggal di homestay anda, TETAPI, banyak pula masalah yang dihadapi seperti barang selalu rosak dan hilang?

Runner nak bagi kunci selalu hilang?

Tension melayan karenah pelanggan?

Jangan risau!Izinkan saya berkongi pengalaman saya dengan anda di dalam hal-hal berkaitan menguruskan homestay!

Insyallah, ianya bermanfaat dan akan dapat membantu anda menguruskan homestay anda dengan lebih berkesan dan lancar!  

Mengurus Homestay ini memang ada banyak juga cabarannya.

Cabaran yang paling besar.. adalah untuk mendapatkan pelanggan dan memastikan homestay kita sentiasa penuh dan mendapat tempahan.

Paling kurang, dalam sebulan, perlu dapatkan 7 hari tempahan, barulah balik modal dan berbaloi orang kata. Tapi, Alhamdulilah, di Fardain Place, secara purata homestay saya mendapat tempahan sekitar 25-30 hari setiap bulan.

Ini sedikit bukti screen shoot tempahan yang saya perolehi dari web AirBnB untuk homestay saya! Boleh dikatakan, hampir setiap bulan, ianya hampir penuh dengan tempahan!

Bahagian 1 : Pemiilihan & Pemilikan Homestay

 • Tips pemilihan jenis homestay! Tahukah anda, sebenarnya ada 6 jenis hartanah yang boleh anda buat menjadi homestay! Saya kongsikan setiap kelebihan dan kekurangan bagi setiap jenis hartanah tersebut!
 • Tips pemilihan lokasi! Ada 11 faktor yang akan menjadikan lokasi homestay anda HOT! Ketahui faktor-faktor ini!
 • Teknik mengenalpasti permintaan pelanggan terhadap homestay pada satu-satu kawasan. Ini adalah sangat penting sebelum anda mengambil langkah besar membeli apa-apa hartanah untuk dibuat homestay!
 • Bagaimana menjalankan bisnes homestay tanpa perlu anda keluar modal yang besar membeli hartanah! Ada 2 cara, saya kongsikan dalam ebook ini!
 • Berapa kos permulaan dan kos operasi untuk menjalankan bisnes homestay? Saya ada senaraikan semua kos-kos yang terlibat beserta anggarannya!
 • Saya sharekan juga formula pengiraan titik pulang modal (Return On Investment) untuk mengetahui, berapa lamakah tempoh yang perlu diambil untuk anda mula menjana keuntungan selepas anda mengeluarkan modal menjalankan bisnes homestay ini!

Bahagian 2 : Penyediaan Homestay

 • Bagaimana pula menghias homestay agar nampak ekslusif? Ada 4 tema yang boleh anda gunakan untuk menghias homestay anda!
 • Saya kongsikan 6 langkah mudah untuk mempersiapkan homestay anda mengikut bajet yang ditetapkan.
 • Apakah barang asas yang perlu ada dan barang sampingan yang mesti ada untuk menaikkan nilai sewaan homestay anda? Semuanya sudah saya senaraikan di dalam bahagian ini!
 • Lepas dah tahu barang yang perlu dibeli.. di mana pula nak beli barang-barang tersebut dengan harga yang berpatutan?
 • Macam mana nak kira dan letak harga sewaan homestay? Ada 4 langkah yang perlu anda lakukan untuk menentapkan harga yang berpatutan pada homestay anda! Malah saya berikan juga FORMULA kiraan harga yang tepat!
 • Lepas homestay dah siap! Kena ambil gambar pula! Tapi.. itupun ada teknik dan rahsianya! Saya kongsikan 5 tips mendapatkan gambar yang memukau untuk homestay anda
 • Apa pula dokumen-dokumen yang perlu disediakan untuk menjalankan bisnes homestay? Ada 7 dokumen wajib yang perlu anda sediakan! Saya bukan sekadar huraikan penggunaan setiap dokumen! Malah saya berikan sekali template untuk dokumen tersebut!

Bahagian 3 : Pemasaran Homestay

 • Bab pemasaran pula! Macam mana nak buat? Dalam ebook ini.. saya tunjukkan 9 cara yang boleh anda lakukan untuk mempromosi homestay anda!
 • Saya kongsikan 30 website yang boleh anda gunakan untuk promosikan homestay anda!
 • Dari 30 website diatas, saya huraikan secara detail, 3 website yang paling utama. Apakah kelebihan dan kekurangan bagi setiap website tersebut!
 • Dalam bahagian in juga, saya tunjukkan secara step-by-step (secara bergambar) bagaimana untuk menyenaraikan homestay anda di tiga website paling utama ini!
 • Lebih menarik, saya sharekan link pendaftaran di website Booking.com yang boleh menjimatkan anda dari dikenakan bayaran komisyen untuk 5 tempahan pertama yang anda terima menerusi website tersebut.
 • Antara perkara paling utama dalam bab pemasaran ialah mempunyai database prospek & pelanggan! Saya tunjukkan kepada anda, bagaimana anda boleh membina senarai database anda dengan mudah! Dengan database ini, ianya membolehkan anda mendapatkan tempahan berulang-ulangkali dari pelanggan yang sama!
 • Ada satu bab khas! Saya share teknik menjual homestay anda menggunakan WhatsApp.. siap dengan template ayat-ayat sekali saya beri! Anda cuma tinggal copy & paste sahaja!

Bahagian 4 : Menyambut Tetamu Check-in

 • Lepas dah promote dan dapat tempahan… masa untuk sambut tetamu check-in pula. Jadi, saya tunjukkan macam mana cara nak sambut dan serah kunci yang efektif kepada tetamu homestay anda!
 • Saya sharekan juga teknik penyerahan kunci tanpa perlu anda bertemu dengan tetamu anda. Kaedah ini dipanggal “Self Check-in!”.
 • Pelanggan ni memang ada bermacam-macam ragam… ada yang nak check-in awal tapi check-out lewat.. ada yang dah tempah tapi cancel last minit..  ada yang kata nak datang berdua.. sekali sampai di homestay dekat 10 orang..! Macam mana nak tangani karenah-karenah pelanggan seperti ini? Ada saya kongsikan di dalam satu bab khas tentang karenah pelanggan.
 • Bab deposit keselamatan.. perlukah minta? berapa nak minta? bagaimana nak minta? dan bila ia perlu dipulangkan kepada pelanggan? Ada saya ceritakan dalam satu bab khusus mengenai perkara ini.
 • Review yang positif untuk homestay anda adalah sangat penting! Jadi, saya kongsikan juga tips dan cara berinteraksi dengan tetamu homestay anda agar mereka sentiasa berasa gembira sepanjang menginap di homestay anda! Bila mereka gembira, sudah pastinya mereka akan tinggalkan review yang sangat positif!
 • Bagaimana pula jika ada pelanggan yang ingin menempah untuk tempoh yang panjang? 1-2 bulan? Berapa pula nak caj? Adakah ikut kiraan hari? Saya kongsikan cara berurusan dengan pelanggan yang mahu sewa homestay anda dalam tempoh yang lama!

Bahagian 5 : Selepas Pelanggan Check-out!

 • Selepas pelanggan dah check-out, rumah homestay perlu diselenggara dan dicuci. Apa yang perlu dicuci? Apa yang perlu diselenggara? Berapa kos dan kekerapannya? Saya turut kongsikan di dalam ebook ini.
 • Kerosakan kecil usah dipandang ringan. Saya pernah diberikan mendapat review yang negatif dari pelanggan hanya disebabkan oleh laci kabinet sukar untuk dibuka! Jadi, amat penting untuk kita membuat pembaikan dan penyelengaraan segera!
 • Di bahagian akhir ebook ini, saya kongsikan carta alir lengkap proses pengurusan homestay serta penggunaan borang & dokumen dari mula mendapat tempahan hinggalah sampai pelanggan checkout! Anda hanya perlu ikut sahaja gerak kerja carta aliran ini untuk mengurus homestay anda dengan sistematik dan lancar!

Bahagian 6 : Mengembangkan Bisnes Homestay

Banyak betul info-info serta ilmu pengurusan homestay yang saya tuliskan di dalam ebook ini!

Saya pasti, ianya akan dapat membantu anda mendapat gambaran yang lebih jelas tentang bagaimana memulakan dan menguruskan homestay dengan lebih berjaya dan lancar!  

Tahniah! Jika Anda Bukan Dari Golongan Diatas Dan Layak Untuk Memiliki E-Book Panduan Bisnes Urus Homestay Ini!

Bagi anda yang bersedia untuk belajar dengan cepat tentang cara menjalankan dan menguruskan homestay menerusi pengalaman saya. 

Pelaburan yang anda buat untuk mendapatkan ilmu mengurus homestay ini adalah tersangat – sangat murah jika hendak dibandingkan dengan ilmu serta manfaat yang akan anda perolehi setelah memiliki ebook ini!

Anda hanya perlu mendapatkan seorang pelanggan bermalam selama 1 malam sahaja di homestay anda untuk menampung kos pelaburan anda mendapatkan ilmu di dalam ebook ini!

Saya pasti, dengan mengaplikasikan ilmu yang terdapat di dalam ebook ini, bukan sekadar 1 atau 2 orang yang akan menempah homestay anda, tetapi, insyallah, berpuluh-puluh dan beratus-ratus orang akan berebut-rebut ingin menempah dan menetap di homestay anda!

Panduan Bisnes Urus Homestay
shahrulikhwan.com - cover2-min
Panduan Bisnes Urus Homestay

Nanti Dulu! Ada Bonus PERCUMA untuk Anda!

Bagi anda yang bersedia untuk mendapatkan ebook Panduan Bisnes Homestay ini hari ini juga! Tidak lengkap rasanya jika saya tidak memberikan anda hadiah bonus!

Jadi, sebagai tanda penghargaan diatas kesudian anda untuk mendapatkan ebook ini sekarang!

Saya akan berikan anda 4 buah bonus tambahan secara PERCUMA kepada anda untuk memantapkan lagi ilmu anda di dalam menjalankan dan menguruskan bisnes homestay ini.

Bonus #1 : Template Dokumen Pengurusan Homestay (Bernilai RM70)

Panduan Bisnes Urus Homestay
shahrulikhwan.com - cover3-min
Panduan Bisnes Urus Homestay

Dengan template ini, anda sudah tidak perlu susah-susah dan tercari-cari, macam mana nak buat resit, borong order, borang maklumbalas dan sebagainya! Saya berikan anda semua dokumen pengurusan homestay ini kepada anda dalam bentuk MS Word.

Anda hanya perlu tukar logo, nama dan alamat homestay anda sahaja!
Antara dokumen yang terdapat dalam Bonus #1 ini ialah

 1. Template borang tempahan
 2. Template borang maklumbalas
 3. Template checklist
 4. Template Invoice
 5. Template Resit
 6. Template Penjanjian Penyewaan
 7. Template Borang Perjanjian Deposit

Bonus #2 : 5 Teknik Extra Income (Bernilai RM50)

Bisnes Homestay shahrulikhwan.com - cover4-min
Panduan Bisnes Urus Homestay

Ya! Selain menjana pendapatan dan keuntungan dari menyewakan homestay anda kepada pelawat, sebenarnya, ada banyak lagi cara yang boleh anda lakukan untuk menaikkan lagi pendapatan anda.

Di dalam ebook bonus kedua ini, saya dedahkan 5 teknik yang boleh anda lakukan untuk menambah pendapatan bisnes homestay anda!

Ianya mudah dan pelanggan homestay anda memang bersedia dan gembira untuk membayar anda lebih banyak jika anda mengaplikasi 5 teknik ini pada homestay anda!

 Bonus #3 : 10 Rahsia Pelaris Homestay (Bernilai RM100)

Bisnes Homestay shahrulikhwan.com - cover5-min
Panduan Bisnes Urus Homestay

Ini adalah bonus yang paling power dan terbaik.

Di dalam ebook bonus ini, saya dedahkan 10 perkara yang menjadikan homestay saya berebut-rebut orang nak tempah dan duduk.

Tidak-tidak! Saya tidak gunakan khidmat pawang, bomoh, tangkal, makhluk halus atau perkara-perkara yang syirik untuk melariskan homestay saya.

Rahsia pelaris yang saya dedahkan di dalam ebook ini adalah sah dari segi undang-undang negara dan juga undang-undang syarak agama islam.

Anda pasti akan teruja mengetahui isi kandungan ebook ini!

Dengan ketiga-tiga bonus hebat ini, saya pasti anda akan dapat melonjakkan jumlah tempahan dan pelawat yang mahu menginap di homestay anda kelak!

Tiada lagi bunyi krik-krik setiap hari di homestay anda!

Bonus #4 : Facebook Group Support! (Tidak Ternilai)

Ya! Jika anda mendapatkan ebook Jutawan Homestay ini hari ini, saya juga akan menjemput anda untuk menyertai Facebook Group khas yang dibina khusus untuk pemilik-pemilk ebook Jutawan Homestay ini!

Di dalam group tersebut, anda boleh berinteraksi dengan rakan-rakan pengusaha homestay yang lain, serta bertanyakan soalan, dapatkan tips, serta info-info terbaru berkaitan bisnes Homestay!

Kita akan membentuk satu komuniti pengusaha-pengusaha homestay bergaya “jutawan” menerusi group ini!

Klik Butang Dibawah Sekarang Untuk Mendapatkan Ebook Panduan Bisnes Urus Homestay Yang Hebat Ini!

Bisnes dan Urus Homestay shahrulikhwan.com - cover2-min
Panduan Bisnes Urus Homestay

Home

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.