...

Mr Digital Nomad

Blog / Latest News

13 Punca Rezeki Yang Ramai Terlepas Pandang

Punca Rezeki Menurut Al Quran

Punca Rezeki Menurut Al Quran

Punca Rezeki Menurut Al Quran
Punca Rezeki Menurut Al Quran

13 Punca Rezeki

Rezeki adalah sesuatu yang menjadi perhatian bagi setiap individu. Dalam kehidupan sehari-hari, manusia sentiasa berusaha untuk mencari rezeki bagi menjamin keperluan hidup mereka.

Menurut ajaran Al-Quran, rezeki bukanlah semata-mata berkaitan dengan harta dan kekayaan material, tetapi juga melibatkan aspek-aspek rohani dan emosi.

Ramai di antara kita sebagai usahawan terlepas pandang dengan punca-punca rezeki. Di sini, kami nak kongsikan tentang 13 senjata booster rezeki.

Alhamdulillah, ramai yang perolehi result yang mengagumkan selepas mengamalkan 13 punca ini. Bukan sahaja terkesan dari segi jualan & bisnes mereka, bahkan kehidupan mereka bersama keluarga pun berubah 360 darjah.

Berikut adalah 13 punca rezeki menurut Al-Quran:

Punca Rezeki Menurut Al Quran
Punca Rezeki Menurut Al Quran

1. Taqwa Kepada Allah

Allah berfirman dalam Surah al-Talaq, ayat 2-3: “Dan barangsiapa yang bertakwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar, dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya.”

Taqwa kepada Allah membuka pintu rezeki dari segala arah yang tidak pernah terlintas di fikiran kita.

2. Sentiasa Bersyukur

Allah berfirman dalam Surah Ibrahim, ayat 7: “Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memberi khabar gembira kepada Nabi Musa dengan berkata: ‘Hamba-Ku, iaitu kaum yang tidak berani merendah diri kepada sesiapa pun di dunia ini, yang akan mendapat rahmat dan hidayah-Ku.'” Bersyukur atas segala nikmat yang diberikan akan membuka pintu-pintu rezeki yang lebih luas.

3. Tawakal Hanya Kepada Allah

Menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allah dan bergantung kepada-Nya adalah satu bentuk tawakal.

Allah berfirman dalam Surah al-Talaq, ayat 3: “Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.”

Tawakal membantu kita melepaskan kebimbangan dan meningkatkan keyakinan terhadap Allah.

Punca Rezeki Menurut Al Quran
Punca Rezeki Menurut Al Quran

4. Sedekah

Menolong orang lain dan memberi sedekah adalah amalan yang ditekankan dalam Islam.

Allah berfirman dalam Surah al-Baqarah, ayat 261: “Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.”

5. Berusaha Dengan Ikhlas Dan Bersungguh-sungguh

Allah berfirman dalam Surah al-Isra, ayat 19: “Barangsiapa yang menghendaki kehidupan akhirat dan berusaha untuk (mendapatkannya) sebanyak-banyaknya, serta dia beriman, maka itulah orang-orang yang usahanya itu dihargai (di akhirat).”

Berusaha dengan tekad dan kesungguhan akan mendatangkan hasil yang memuaskan.

Allah berfirman dalam Surah al-Najm, ayat 39-40: “Dan tiap-tiap orang akan mendapat hasil daripada apa yang diusahakannya. Maka, kepada Tuhanmu hendaklah kamu bersungguh-sungguh.”

Berusaha dengan tujuan ikhlas akan mendatangkan ganjaran dari Allah.

Punca Rezeki Menurut Al Quran
Punca Rezeki Menurut Al Quran

6. Menunaikan Kewajipan

Melaksanakan kewajipan seperti solat, membaca quran, puasa, zakat, dan haji adalah langkah penting dalam mencari redha Allah.

Allah berfirman dalam Surah Taha, ayat 132: “Dan sempurnakanlah takut kepada-Ku (dengan taat kepada perintah-perintah-Ku).” Melalui pemenuhan kewajipan, Allah akan melimpahkan rezeki kepada hamba-Nya.

Bacaan Surah Al Waqiah setiap malam agar murah rezeki. Kelebihan surah waqiah, Allah hilangkan kefakiran selamanya.

7. Sabar Dengan Ujian

Allah berfirman dalam Surah al-Baqarah, ayat 155-156: “Dan kami akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar, yang apabila ditimpa kesusahan, mereka berkata, ‘Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un’.”

Kesabaran dalam menghadapi cabaran hidup akan mendatangkan ganjaran dan rezeki dari Allah.

8. Menjauhi Riba dan Perkara Haram

Allah melarang riba dan segala yang haram dalam Islam.

Dengan menjauhi yang haram, Allah akan membuka pintu-pintu rezeki yang halal dan berkat.

Punca Rezeki Menurut Al Quran
Punca Rezeki Menurut Al Quran

9. Berdoa Memohon Dengan Yakin Dan Istiqamah

Berdoa dan memohon kepada Allah dengan penuh keyakinan akan mendatangkan rahmat dan rezeki dari-Nya.

Allah berfirman dalam Surah Ghafir, ayat 60: “Dan Tuhanmu berfirman: ‘Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu.'”

Menjaga ketetapan dalam berdoa dan terus berharap kepada Allah adalah penting dalam mencari rezeki.

10. Membantu Orang Lain

Menolong orang lain dan memberi pertolongan akan mendatangkan ganjaran dari Allah.

Allah berfirman dalam Surah al-Hadid, ayat 11: “Siapakah yang mahu meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik (iaitu memberi sedekah), maka Allah akan melipatgandakan gandakan kepada mereka dengan lipatganda yang banyak.”

11. Istighfar Dan Zikir

“ingat aku pagi & petang aku cukupkan keperluan pada hari itu.”

Punca Rezeki Menurut Al Quran
Punca Rezeki Menurut Al Quran

12. Nikah @ Berkahwin

Dalam Surah An-Nur (32). Maksudnya: Dan berkahwinlah dengan wanita-wanita dari kalangan kamu, serta mereka yang soleh dari kalangan hamba-hamba sahaya kamu lelaki dan perempuan. Sekiranya mereka itu (golongan hamba) merupakan para fuqara (orang faqir), Allah akan memberikan kecukupan kepada mereka dari kelebihan-Nya. Dan Allah itu Maha Luas lagi Maha Mengetahui.

13. Menuntut Ilmu & Menjaga Silaturrahim

Dalam Al-Quran, rezeki dipandang sebagai ujian dan ujian tersebut bergantung kepada keimanan, amal soleh, kesabaran, tawakal, dan hubungan baik dengan Allah.

Dengan mempraktikkan prinsip-prinsip ini, kita dapat memohon kepada Allah untuk membuka pintu rezeki yang luas dan berkat.


<< Home >>


Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.